jueves, 7 de mayo de 2015

A17
Marta Rubí i Ana Cebrián. 

Hemeroteques de diaris, bases de dades de cinema, Flickr.

1.a. Compara el sistema de cerca de les hemeroteques de dos diaris (entenem per hemeroteca tant el buscador del diari com la secció anomenada “hemeroteca” si en té): un dels diaris ha de ser La Vanguardia i l’altre és d’elecció lliure. Segueix la següent fitxa, explicant per a cada diari la situació de cada element d’anàlisi:

Fitxa d’anàlisi
Aspectes a analitzar
Diari A.
La Vanguardia
Diari B. Nom del diari:
EL PAÍS
Tipus de cerca directa (té cerca simple, avançada?)

El tipus de cerca és avançada.  Ja que podem buscar paraules claus.



En aquest cas la cerca també és avançada.
Llenguatge de consulta (quins operadors té?)


Operadors booleans


Operadors booleans
Filtres d’acotació temporal

Qualsevol dia, mes i any de 1881 fins al 2015.



Qualsevol dia, mes i any de 1976 fins al 2015.

Filtres d’acotació en col·leccions dins del diari (seccions, suplements...)
Distintes edicions per les direfents regions de Catalunya, especials, suplements, ESCAPE, viajar, vivir, LGV Madrid...


En el cas de El país tobem: El país, El país semanal, El viajero i edició impressa.
Filtres d’acotació en camps del registre (autor, títol...)
A la Vanguardia tan sols apareixen les portades dels resultats.



A El país apareixen els títols i articles pujats a la web. És a dir, no s'ha escanejat els diaris. 
A més, si s'indica l'autor ens permet seleccionar tots els arxius.
Filtres d’acotació per formats (cerca de vídeos, fotos, gràfics...)

No en té.



No en té.
Cerca exploratòria o de navegació cronològica (calendaris)

En té i molt completa.


També en té.


Després d’omplir la fitxa, quin diari consideres que és millor? per què? comenta-ho breument.
A nosaltres ens ha agradat més el País perquè la cerca ens ha semblat més senzilla i directa. A més a nosaltres ens ha trobat més resultats i això és positiu perquè sempre resulta interessant tenir moltes opcions i fonts d'informació per contrastar.

1.b. Fes una mateixa cerca (o similar) en els dos diaris sobre un tema que tingui relació amb la temàtica del teu bloc. Indica l’equació de cerca, els filtres, el nombre de resultats obtinguts i selecciona i copia un resultat (títol, link i les primeres línies) obtingut a cada diari.
La nostra cerca ha estat: “hoteles 5 estrellas”. Hi ha una gran diferència entre el diari la Vanguardia i El país respete a la quantitat de resultats obtinguts. En el cas de la Vanguardia, tan sols s’han trobat 1419 resultats. En canvi, a El país, els resultas obtinguts són 6032.
La cerca que hem fet ha estat per la paraula exacta.

La Vanguardia
Títol: La cadena Riu abrirá un hotel de playa en el emirato de Dubai
Primeres línies: Palma, 5 may (EFECOM).- Riu Hotels & Resorts abrirá en Dubai un establecimiento de 750 habitaciones tras asociarse con la promotora Nakheel (Palmeras) con sede en este emirato del Golfo Pérsico, ha indicado hoy la cadena hotelera española.

El país
Títol: Vistas de 5 estrellas
Primeres línies: Hilton le ha tomado el gusto a la capital catalana. La cadena norteamericana acaba de abrir su segundo hotel de cinco estrellas en el nuevo distrito de negocios de Diagonal Mar, desde una torre de estructura biselada con idea de concentrar el mayor número de habitaciones en la cara sureste del edificio, donde se obtienen las mejores vistas de la costa.

2. Selecciona dues bases de dades de cinema i televisió (per exemple, IMDB i All Movie, o si vols, altres) i localitza la mateixa pel·lícula en cada base de dades (si pot ser, que tingui alguna relació amb la temàtica del teu blog).

Compara les dues fonts, seguint el teu criteri. Com a exemple, pots comparar la informació que ofereixen (per exemple, l’argument de la pel·lícula, fitxa tècnica, els comentaris o crítiques...), apartats del web, sistemes de cerca, etc.

Hem buscat la pel·lícula “Eat, pray, love” (Come, reza, ama) a IMDB i a All Movie.

A IMDB ens permet votar la pel·lícula. Apareix una petita sinopsis, els actors principals i informació de la direcció i producció. També podem compratir la podem compartir la pel·lícula a través de Facebook, e-mail o Twitter. Aquesta pàgina és molt completa perquè per una altra banda, també podem mirar vídeos, el tràiler oficial de la pel·lícula i fotos. Més cap abaix hi ha informació molt detallada sobre la pel·lícula: els diners que va recaudar, curiositats, comentaris de la gent que l’ha mirada, preguntes freqüents, etc.

A All Movie la informació no és més limitada, és una pàgina molt completa. Hem buscat la mateixa pel·lícula i la informació que ens apareix és bastant semblant. Aquí la pel·lícula no té nota, el que té són estrelles. Hi ha una sinopsis i unes paraules claus que són: divorce, food, Italy, love, religion, vacation.

Una cosa molt útil que també trobem a IMDB són pel·lícules semblants per si aquesta ens ha agradat. Hi ha una galeria fotogràfica i també tenim la possibilitat de poder mirar el tràiler. A la part d’adalt hi ha diferents seccions com per exemple els premis que s’ha emportat la pel·lícula (awards), els actors i directors (cast), etc.

3. Localitza a Flickr dues fotografies tenint en compte les següents condicions:

a.Una fotografia per publicar al teu blog que tingui alguna relació amb la temàtica del blog. Captura de pantalla de la imatge i posa el link (url)

https://www.flickr.com/photos/cesarangel/11908954136/in/photolist-j9mvas-jGcPzg-s1crgw-jw4hP7-jxPaR3-8xWhrD-jbcNWU-kTG8KK-jeHN5N-kueJpN-8JN7Ze-j7duDc-kfXZww-dt2BsG-hL8EBj-jAuYKo-d9XiVo-5Ywrp-bGdCXP-jj6sGQ-99tkkL-4emB5H-cWt3Db-5CLmqK-6XnFqh-qUR8pJ-q19yhG-bE3WAx-qYSVqZ-bo7Rfq-pyr8jL-ptZgPh-pDJP6P-a5yWz9-55AwdU-5AcZxV-cSCLuC-qpRNJb-rCWSyT-dxS9S5-5CQEWj-7eShKp-8ZZ9b4-pRRjJg-2Q9NhL-9qfpvM-5CxRC8-4WEiLD-oZmfD7-5CQDou


Enseñamos distintos rincones del mundo. En este caso de Tailandia.

b. Imagina que treballes a una publicació digital comercial. Has de localitzar una imatge (sobre alguna temàtica relacionada amb el blog) para fer-la servir dins d’un vídeo.
Captura de pantalla de la imatge i posa el link (url)

https://www.flickr.com/photos/charlottz/11733245406/in/photolist-iSPX5A-5kZnJL-bUHAUu-5uZFXJ-qx2HQc-cWNcVj-cWNpos-aDV1nM-aDV1bM-aDYKUj-aDYT1m-5feKyc-aDYT93-aDV1Ac-aDYTx9-aDYTkq-aDV1NF-aDYTK9-39dJoV-aDYBLb-5feGv6-pNYXDh-aDYLcG-aDUSY2-nL2ovE-pfo2b9-qfzY5A-qi7Dg8-dGur9K-758AwG-754Gza-qdj32v-q6BBSP-8jUemE-njP31a-5feK86-njNJyP-5feJqe-5fj7mu-nzfHrE-nB4Zgb-5feHeK-njNMcV-HfkFR-nD5A8V-5fj6fU-799mGC-4YroPw-cD3Czw-4YrcqC



Hotel de 5 estrellas en Tailandia. Tenemos una revista de viajes i en ella enseñamos distintos hoteles para que la gente visite los lugares y se aloje en hoteles de lujo.

No hay comentarios:

Publicar un comentario